Yaşam

Diş Macunu ve Nane Şekeri Vardı! Eski Mısır’ın Çok da Eski Olmayan Şaşırtıcı Hijyen Kuralları

Hijyen tarih boyunca insanlık için her zaman değerli bir unsur olmuştur. Hastalıklardan korunmak için çok eski toplumlarda bile belli uygulamalar yapılmıştır. Eski uygarlıklar arasında temizlik uygulamalarına baktığımızda Mısırlılar ön plana çıkmaktadır. Eski Mısırlılar, saflığın hem fiziksel hem de ruhsal esenlik için değerli olduğunu düşünüyorlardı. Şaşırtıcı bir şekilde, banyo, tıraş, diş bakımı ve daha fazlası dahil olmak üzere hijyen sistemleri şu anda yaşadıkları varsayılan kadar gelişmiş ve ilkel. Bakalım neler yapmışlar birlikte…

Kaynak:https://www.historydefined.net/ancien…

Hijyen, eski Mısır’da gerekli kabul edildi.

Temizlik kurallarına uymak toplumda size düşen bir görev olarak görülüyordu. Hijyeni neredeyse keşfetmişlerdi. Sağlığa çok değer verdiler ve bu alanda öncü oldular.

Belki bu yolların uygulanması size biraz garip gelebilir. Ancak, birçoğunun zamanının çok ilerisinde olduğunu belirtmekte fayda var. Örneğin, eski Mısırlılar tarafından kullanılan bir dizi diş hijyeni tekniği bugün hala kullanılmaktadır.

1. Saçlarını çok iyi tutmalarıyla tanınırlardı.

Hem erkekler hem de kadınlar vücutlarını düzenli olarak tıraş etmeye özen gösterdiler. Bu amaçla cımbız, bıçak, jilet gibi çeşitli aletler keşfedilmiş ve tıraş sonrası olarak pek çok özel yağ kullanılmıştır.

Erkeklerin cildi mümkün olduğunca pürüzsüz ve tüysüz tutmak için sakallarını düzenli olarak tıraş etmeleri yaygın bir normdu. Bu nedenle sık sık saçlarını kazıtırlardı. Kel olmak bir üstünlük göstergesiydi. Tıpkı saf görünümün asaleti gösterdiği gibi.

2. Bayanlar saçlarını kazıtır ve peruk takarlardı.

Peruklar sadece bitlere karşı koruma sağlamakla kalmıyor, aynı zamanda onları kuru bir iklimde yaşamaktan kurtarıyor ve kişisel hijyeni kolaylaştırıyordu. İlk olarak insan saçından yapılmasına rağmen daha sonra yapımında at kılından yararlanılmıştır. Zenginler, mücevherlerle süslenmiş peruklarla gösteriş yaptı. Bununla birlikte, alt sınıflardan insanlar tipik olarak papirüsten yapılmış peruklar takarlardı.

Hatta eski Mısır’da bilindiği gibi kınanın beyaz saçları kapatmak için kullanıldığına inanılıyor. Bize sandığımızdan çok daha fazla benziyorlardı.

3. Nefeslerini tazelemek ve dişlerini fırçalamak için nane kullandılar.

Diş fırçasından önce diş macununu bile icat ettiler. Bu macun nane, kaya tuzu, karabiber ve kurutulmuş iris çiçeğinden yapılıyordu. Diş fırçası ise ucunda bitki kılları bulunan çentikli bir çubuktan yapılmıştır.

Tüccarlar tarafından üretilen ve satılan çeşitli darphaneleri de nefeslerini tazelemek için kullanırlardı. Buhur, tarçın, kavun, çam tohumları ve kaju fıstığı karışımından yapılan ve genellikle balla karıştırılan küçük şekerler, muhtemelen şu anda lezzetli bir yemek sonrası seçeneği olacaktır.

4. Ayrıca gargara olarak seyreltilmiş natron elementi kullanılmıştır.

Eski Mısırlılar diş sağlığına o kadar takıntılıydılar ki, taze bir nefes almak için gün boyu maydanoz veya diğer bitkileri çiğnerlerdi.

Arkeolojik buluntular, muhtemelen dikkatli ağız hijyeni nedeniyle, eski Mısırlıların ortasında çok az diş çürüğü izine rastlar.

5. Sık sık yıkanırlardı.

Mısırlılar, yaşadıkları kuru çöl ve nemli Nil iklimini göz önünde bulundurarak, her şeyden önce vücudu sıcaktan korumak için bazı teknikler geliştirdiler. Hamamlar genellikle Nil üzerinde veya küçük göletlerde yapılırdı.

Teknoloji sandığımızdan çok daha gelişmişti. Hatta yıkama sırasında suyun boşaltıldığı bir elek veya sepetten oluşan kendi duş başlıkları bile vardı.

6. Zenginler evlerinde yıkanır, hamama gitmeyenler bedava giderdi.

Yıkanmak o kadar değerliydi ki nadiren takas ediliyordu. İnsani ihtiyaç nedeniyle hamamlar halka açıktı. Sabun bulunmamasına rağmen, birçoğu cildi temiz tutmak için vücutlarını toprak veya tuzla kesti. Güneşin veya kuru rüzgarın zararlı etkilerini önlemek için merhemler kullandılar.

Eski Mısırlılar da yemeklerden önce ellerini yıkarlardı, manevi sebeplerden çok hijyen sebepleriyle yapılan bir uygulamaydı.

7. Kozmetik işler ve makyaj olmazsa olmaz kabul edilirdi.

Ayak banyosu ve sürahilerde yıkandıktan sonra vücuda krem ​​ve makyaj sürülmesi klasik bir ritüeldi.

Cilde önce güneş kremi benzeri bir krem ​​sürüldü, ardından makyaj yapıldı. Bir tür göz makyajı olan sürme, Mısır’da hem erkekler hem de kadınlar arasında çok popülerdi. Galena, malakit gibi bileşenlerin yağ ile karıştırılmasıyla üretildi. Kohl sadece moda değildi, aynı zamanda gözleri güneş ışığı, toz veya sineklerin neden olduğu enfeksiyonlardan da koruyordu.

8. Yağlardan esans, parfüm ve deodorant ürettiler.

Mısırlıların farklı kozmetik amaçlar ve kokular için Mısır balsam ağacı, Moringa veya yaban turpu gibi çeşitli yağları kullandıkları bilinmektedir. Bu bileşenleri, genç görünümü korumak ve kırışıklıkları önlemek için kremler üretmek için kullandılar. Yara izlerini gidermek için bal kullanıldı.

Badem yağı ise vücutlarının belirgin noktalarına eriterek uyguladıkları parfümlerin ana unsuruydu. Çiçekleri ve meyveleri kullanarak onları ezip karıştırdılar. Ayrıca daha az kalıcı hafif kokular ürettiler. Bunlar deodorant olarak kullanılıyordu.

Hijyen sistemlerinin bu kadar gelişmiş olması bugün bile bizim için ilham kaynağı olmaya devam ediyor.

İnşa ettikleri muazzam piramitler, arkalarında deşifre edilmek üzere bıraktıkları karmaşık hiyeroglifler ve firavunlarının ima edilen mezarları… Eski Mısır hakkında keşfedilecek daha çok şey var.

Bununla birlikte, Mısırlıların ritüelleri ve alışkanlıkları, zamanlarının yıllar hatta yüzyıllar ötesindeydi. Temizliğin hem fiziksel hem de ruhsal esenlik için önemli olduğuna inanıyorlardı.

Eski Mısır’ın hijyen uygulamalarını keşfettikçe, tarih boyunca insanların kendi hijyenlerine ve genel sağlıklarına nasıl öncelik verdiklerini ve geçmişten ilham alabileceğimiz çok şey olduğunu daha iyi anlıyoruz.

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Başa dön tuşu